Enhver bedemand og advokat har en version af denne folder, som er beregnet til at give et overblik over den afdødes ønsker omkring sin egen begravelse. Vi syntes bare, at det var mest rigtigt, om vi tog det bedste fra dem alle og lavede vores egen version.

Meningen er, at man – helst længe før man dør – skal bruge en aften eller to på at udfylde de dele af folderen, som man finder relevant. Jo mere detaljeret man udfylder den, des mindre er der at tage stilling til for de efterladte på et tidspunkt, hvor de i grunden bare er knuget af sorg. (Håber jeg da…).

Har man ingen efterladte, er det kommunen, der i et vist omfang forpligtes af ens ønsker. Men efterlader man ikke penge til det hele, skal man nok se i øjnene, at kommunen vil skære lidt i ønskerne om guldbogstaver på mindetavlen, egetræskiste, stort kirkekor m.m.

Når jeg gerne ser, at man ikke venter med at udfylde folderen til man bliver genoplivet efter sit første hjerteanfald og sidder og venter på det næste, så er det netop fordi mange af ens valg koster penge. Dvs. at der kan være god grund til at undersøge nogle ting – og spare op – før man træffer sine endelige valg. (Se eventuelt Elysium brochuren, som var vedlagt sidste nummer af Vølse).

Folderen skal opbevares sådan, at familien ved, hvor den er/er sikre på at finde den, når man er død, således at de kan overdrage den eller en kopi til den bedemand, der skal tage sig af alt det praktiske omkring begravelsen.

Det fremsynede medlem af Forn Siðr sender naturligvis også en kopi til os i god tid, således at vi kan være behjælpelige med at forklare det, som bedemanden måtte være tvivl om. Ligesom vi måske kan formidle kontakten til en ritualforretter, der kan og vil forestå en begravelse mod gode ord og betaling.

Når først man er død begynder tingene at haste. Efter loven skal man faktisk begraves/kremeres

inden otte dage. Så rettidig omhu – som de sagde hos A.P. Møller i gamle dage – er også relevant, når det gælder ens egen begravelse.

Se på folderen, brug den og send kartoteksføreren en kopi. Så hjælper vi jer, når den tid kommer. Det er bl.a. det, man har sit trossamfund til.

Af Søren Fisker, begravelsesansvarlig

et lille udsnit i hvordan en  urne kan se ud

Forn Siðrs udgave af min sidste vilje  kan vises og udskrives her